Design allt viktigare för CellaVision

”Tillväxtbolagen som utvecklar labbutrustning måste vara ledande inom attraktiv och användbar design för att kunna sticka ut på världsmarknaden”, enligt formgivaren Johan Berhin.

Laboratorieutrustning på sjukhus och institutioner är oftast grå, kantig och trist. Men precis som datorerna för några år sedan blev färgglada och stylade så släpps det allt fler högteknologiska produkter till labben som både är funktionella och förbättrar arbetsmiljön. Och det är tillväxtbolagen som pressar på utvecklingen, inte de etablerade jättarna.

Johan Berhin, Foto Yvonne Rambring

Johan Berhin, Foto Yvonne Rambring

Johan Berhin är formgivare och arbetar i ingenjörskollektivet JOIN på Ideon Science Park i Lund. Enligt honom är tendensen tydlig, det utvecklas allt mer laboratorieutrustning som är designad. Dels gör det användarens arbetsmiljö mycket trevligare men det kan också handla om rent ergonomisk design som faktiskt gör det dagliga arbetet enklare.

– Även för forskare spelar det roll hur produkten känns och vad den utstrålar. När det gäller labbinstrument handlar det om egenskaper som precision, enkelt handhavande och så vidare. Så förutom att instrumenten blir snygga och användarvänliga så hjälper de företagen att få ut ett budskap, menar Johan Berhin.

Just Ideon Science Park och Lund är i dag bland de ledande inom Lab Design, som området kallas. Här har Johan Berhin har varit med om att kombinera design och mekanik för etablerade, men internationellt sett små, bolag som Genovis och CellaVision. I höst lanseras dessutom ett nytt holografiskt mikroskop av Phase Holographic Imaging (PHI) som JOIN också varit med om att utforma.

– För uppstickarna i branschen räcker det inte med att de löser en uppgift på ett nytt och bättre sätt. För att kunna ta sig an de stora aktörerna måste de också nå ut och vara det första man lägger märke till i ett hav av etablerade spelare på till exempel mässor, förklarar Johan Berhin.

Phase Holographic Imaging har utvecklat ett nytt slags mikroskop som i egentlig mening inte är något mikroskop. Istället för att förstora en cell så skapar deras verktyg, HoloMonitorT M3, en holografisk bild av objektet.

Det gör att celler, som i verkligheten är genomskinliga, kan studeras utan infärgning eller annan påverkan. Studierna blir då mycket enklare och säkrare och cellerna kan studeras om och om igen – utan att behövas färgas in, som man normalt gör idag, vilket förstör eller dödar cellerna. Dessutom analyseras cellernas utseende och egenskaper samtidigt.

– HoloMonitorT M3, vår senaste modell, kommer att lanseras nu i september. Givetvis är funktionerna, mekaniken och mjukvaran det viktigaste men vi har hela tiden också varit inställda på att vår produkt ska vara attraktiv, tilltalande och smidig att arbeta med. Precis som när det gäller mobiltelefoni eller bilar så är design en är en viktig del av varumärkesbyggandet, identiteten och marknadsföringen även för labbutrustning, menar Lennart Gisselsson, marknadsansvarig på PHI.

, , ,

No comments yet.

Lämna ett svar