Framtiden enligt Ericsson

Ericsson har publicerat sina visioner om hur världen och livet kan te sig 2020, främst kring IT och telekommunikation så klart. Du hittar den här:  http://www.ericsson.com/thinkingahead/ideas

Jag har själv inte läst allt, men bläddrade igenom en elegant, interaktiv presentation som du hittar här: http://www.ericsson.com/ericsson/2020-081217/

Först noterade jag att den var väldigt proffsigt gjord rent grafiskt, men samtidigt blev den hopplöst svår att ta till sig. Alla samtidiga navigationsmöjligheter leder kors och tvärs genom materialet och det blir svårt att ta till sig i sin helhet. Dessutom blir det ett infernaliskt massa klickande på knappar och länkar.

Vad jag kan se så har den ett par år på nacken, men jag häpnas alltid över vilka orealistiska förväntningar människor har i dessa sammanhang. På lite drygt 10 år skall hela världen leva i ett Star Trek-liknande samhälle. Aldrig någonsin har revolutionerande nya produkter och teknologier etablerat sig särskilt snabbt. Kanske går det lite snabbare efter hand, men tittar man noga så brukar stora genombrott ta runt 25 år att etablera sig. Det gäller även det mesta som hänt på senare år.

Dessutom har man glömt bort att lära sig andra saker av historien. Om man tittar på bl.a. mobiltelefonen så har det aldrig funnits något större sug efter videotelefoni. Än idag går det trögt. Visionerna och tekniska lösningar har funnits i decennier, men ändå är användandet litet. Istället har priset på tjänster varit en starkt drivande faktor. Konsumenterna har valt lösningar som givit mest ”smäll för pengarna”, exempelvis SMS och mobiltelefoni med näst intill undermålig ljudkvalitet.

Nåja, en framtidsvision ger ändå nya infallsvinklar och tankar om vad som egentligen kommer att hända, så den är värd att titta på.

,

No comments yet.

Lämna ett svar