JOIN bygger ”kallfusionsreaktor”

2012-12-17 visade Vetenskapens värld på SVT ett inslag om kall fusion. Ett kort inslag i mitten (15 minuter in i filmen) är inspelat på vårt kontor på JOIN där man kan se Göran och Jan göra ”kallfusion” i vår fikahörna bland kaffekoppar och mikrovågsugnar. Inslaget hittar ni här: http://www.youtube.com/watch?v=m1EuUwlidDI#t=14m55s

För den som inte riktigt hänger med på detaljerna så visar Göran och Jan alltså att JOINs ”reaktor” kan värma ett par deciliter kranvatten (i en vanlig kaffekopp med lite aluminiumfolie som lock) från 22 grader till 70 grader på betydligt kortare tid än vad den instoppade elektriska energin skulle kunna göra.

Försöksuppställningen är väldigt enkel. En stickpropp med endast två kablar (fas och nolla för vanlig växelström) stoppas i ett vanligt vägguttag. Kablarna löper in i en liten låda som är själva ”reaktorn”. Från den går sedan en kabel till doppvärmaren. Det är allt. Ett vanligt mätinstrument visar spänningen i vägguttaget och en tångamperemeter visar strömmen som går till ”reaktorn”

Inslaget visar att Göran har 240 volt växelspänning från ett vanligt vägguttag och 1,53 ampere i ledningen som går från vägguttaget till ”reaktorn”. Det är alltså 240*1,53 =367 watt. I det läget är ”reaktorn” avslagen. Klippningen gör att man bara ser en delmängd av experimentet, men när vi räknar på hur lång tid det tog att värma upp vattnet med ”reaktorn” påslagen, så får vi ut nästan dubbelt så mycket energi som vi stoppar in! Det ser man en skymt av när Jan visar mätresultaten.

Hur är detta möjligt? Är det kallfusion?

Nej, det är inte kallfusion. Istället ett försåtligt enkelt sätt att koppla om från växelström till helvågslikriktad likström. Vanliga tångampermetrar mäter då bara halva strömmen. Lägger man till en kondensator och glättar blir det än värre. Likriktaren är gömd inne i den fördelningsdosa som används i experimentet, mitt framför ögonen på de lurade. Det hela började med att Göran var upprörd över hur Andrea Rossi uppenbarligen lyckas föra en massa aningslösa människor bakom ljuset med sin E-cat. Därför satte några av oss kreativa ingenjörer på JOIN ned och diskuterade olika sätt att luras med såna här demonstrationer, och ganska snabbt kom vi fram till ett antal väldigt enkla trolleritrick samt flera som är mer ambitiösa och tidskrävande.

Nästa dag hade Göran byggt en prototyp på ett av dessa enkla trick och började demonstrera för olika människor, inklusive en lektor i kärnfysik. Alla blev förbluffade och ingen kunde förklara hur det gick till. Göran fick blodad tand och demonstrerade för bl.a. Mats Lewan NyTeknik. Mats har tidigare skrivit en hel del om kallfusion och Rossi. Det blev dock aldrig någon artikel, men så småningom fick alltså SVT upp ögonen för Görans trolleri och inslaget i Vetenskapens värld blev filmat.

För den som fortfarande tror på att Rossis apparat är intressant, så rekommenderar vi att ni läser denna artikel: http://scienceblogs.com/startswithabang/2011/12/05/the-nuclear-physics-of-why-we/. Vi har för övrigt inte använt just det trick som artikeln beskriver.

Om du vill veta mer om de olika trolleritrick man kan använda i detta sammanhang så hör av dig till oss, så kan vi avslöja några av dem.

Uppdatering 2014 maj:  Vetandets värld i radions P1 har gjort 3 st kritiskt granskande program om Rossi och E-cat

, , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar