Håravfall under kemoterapi

Innovationen som minimerar håravfall under kemoterapi

Dignitana, ett framstående företag inom medicinteknik, specialiserar sig på utvecklingen av DigniCap® Scalp Cooling System – en patenterad medicinsk kylanordning. Denna utrustning erbjuder cancerpatienter chansen att avsevärt reducera håravfall under kemoterapi, vilket leder till förbättrat välbefinnande och livskvalitet.

DigniCap® fungerar genom att kyla hårbotten med en specialdesignad kylmössa under cirka fyra timmar i samband med att patienten tar cytostatika . Genom att använda denna teknik kan håravfallet minskas eller i vissa fall helt förhindras. Den nuvarande mössan är utformad av silikon med flera hålrum. Efter att ha gjutit både insidan och utsidan, limmas dessa delar samman. Utmaningen ligger i att uppnå en perfekt passform; en otät passform kan leda till oönskat håravfall i områden där mössan inte passar exakt.

Denna avancerade kylmössa är kopplad till ett externt kylaggregat utrustat med pumpar och sensorer, vilket möjliggör precisionstemperaturkontroll.

JOIN har aktivt samarbetat med Dignitana för att omforma och utveckla en förbättrad version av mössan. Genom JOINs expertis har prototyper utvecklats som erbjuder bättre effektivitet, precision och individuell anpassning.

Även om den nydesignade produkten ännu inte har kommersialiserats, har denna innovation redan lett till flera patentansökningar.

Läs mer om Dignitana: https://dignitana.com/

Konsulter i detta projekt

Rickard Norenstam

MSc Mechanical Engineering