Innovativt Solenergikraftverk

Innovativt Solenergikraftverk: En fusion av sol- och gruvteknik för konstant elgenerering

Ett imponerande solenergikraftverk som kombinerar avancerad solteknik med gruvindustrins resurser för att generera konstant elektricitet. Vår innovativa lösning involverade en gigantisk parabol, 15 meter i diameter, täckt av speglar som fokuserar allt solljus till en enda punkt. Vid denna punkt, uppnås extremt höga temperaturer på upp till 1000 grader, och här sitter en Stirling motor – samma typ av motor som driver Kockums ubåtar.

För att dra nytta av solen strålar morgon till kväll har flera av dessa solenergikraftverk installerats i Kalahariöknen med speglar som följer solens rörelse. Därmed är fokuspunkten alltid maximal och energiproduktionen optimerad. Den genererar dubbla mängden ström jämfört med traditionella solceller – en imponerande 40% jämfört med solcellernas 20%. Det visade sig vara oerhört effektiv när det gäller att omvandla solljus till gasdrift och elektrisk ström.

I Sydafrikas omfattande gruvindustri finns lågvärdiga metangaser som vanligtvis ventileras ut och bränns för att förhindra oförbrända utsläpp i atmosfären. Man såg möjligheten att använda dessa gaser som bränsle för att driva Stirling-motorn under nattetid, när solenergin inte är tillgänglig.

Konsultens roll i detta spännande projekt var att bygga om motorn för att integrera gruvgasinkopplingen. För att göra detta på bästa sätt var det nödvändigt att förstå och behärska den avancerade tekniken bakom Stirling-motorn.

Detta solenergikraftverk är ett lysande exempel på vår förmåga att utveckla hållbara och innovativa lösningar för våra kunder. Vi strävar alltid efter att kombinera olika tekniker och resurser för att skapa effektiva produkter.

Konsulter i detta projekt

Bo-Göran Evaldsson

MSc Mechanical Engineering